GK Questions and Answers on Freedom Fighters of India

India will celebrate 75 years of independence on August 15, 2022. As the country reaches this milestone, it is important to remember the freedom fighters who fought bravely against colonial rule. India’s struggle for independence saw many Bravehearts who, although with different ideologies, felt driven to make India a free and independent nation.

Find GK’s questions and answers on freedom fighters below and learn more about India’s fight against the British as the country celebrates 75 years of independence.

Q1: Freedom fighter Shaheed Bhagat Singh was associated with which of the following organizations?

Jagranjosh

a) The Swaraj Party

b) Indian National Congress

c) Hindustan Socialist Republican Association

d) Both the Indian National Congress and the Hindustan Socialist Republican Association (HSRA)

Answer: Hindustan Socialist Republican Association (HSRA)

Explanation: Bhagat Singh was a prominent member of the Hindustan Socialist Republican Association (HRA) and was probably also largely responsible for its change of name to Hindustan Socialist Republican Association (HSRA) in 1928.

Q2: Whose death coincided with the launch of the non-cooperation movement in 1920?

Jagranjosh

a) GK Gokhale

b) Motilal Nehru

c) Dadabhai Naoroji

d) Lokmanya Tilak

Answer: Lokmanya Tilak

Explanation: Lokmanya Tilak died on August 1, 1920, at the age of 64 years. His death coincides with the launch of the non-cooperation movement in India on September 4, 1920. It was a political campaign by Mahatma Gandhi to get Indians to revoke their cooperation with the British Government.

Q3: Which of the three Indian freedom fighters were hanged in the Kakori train conspiracy of 1925?

Jagranjosh

a) Roshan Singh, Ram Prasad Bismil and Ashfaqulla Khan

b) Bhagat Singh, Sukhdev, Rajguru

c) Sardar Udham Singh, Ram Prasad Bismil, Ashfaqulla Khan

d) Ram Prasad Bismil, Bhagat Singh, Ashfaqulla Khan

Answer: Ram Prasad Bismil, Ashfaqulla Khan, Roshan Singh

Explanation: Ram Prasad Bismil, Ashfaqulla Khan and Roshan Singh were hanged on December 19, 1927 by the British government for their involvement in the conspiracy to rob the Kakori train.

Q4: Which of the Indian activists was popularly known as ‘Lokhitwadi’?

Jagranjosh

a) Gopal Hari Deshmukh

b) Gopal Krishna Gokhale

c) Pherozshah Mehta

d) Bal Gangadhar Tilak

Answer: Gopal Hari Deshmukh

Explanation: Gopal Hari Deshmukh was an Indian activist, social reformer, thinker and writer from Maharashtra. He composed articles on social change in Maharashtra in the weekly Prabhakar using the pseudonym ‘Lokhitwadi’.

Q5: Who wrote the lyrics of the Indian National Anthem?

Jagranjosh

a) Bankim Chandra Chatterjee

b) Annie Besant

c) Rabindranath Tagore

d) Ram Prasad Bismil

Answer: Rabindranath Tagore

Explanation: ‘Jana Gana Mana’ is the National Anthem of India and the song was originally composed in Bengali as ‘Bharoto Bhagyo Bidhata’ by India’s first Nobel laureate Rabindranath Tagore. The first stanza of the song was adopted by the Constituent Assembly of India as the National Anthem on January 26, 1950.

Question 6: Kesari, a newspaper founded by freedom fighter Bal Gangadhar Tilak, was published in which language?

Jagranjosh

a) Bengali

b) Hindi

c) English

d) Marathi

Answer: Marathi

Explanation: Kesari is a Marathi newspaper founded on January 4, 1981 by Bal Gangadhar Tilak, a prominent leader of the Indian Independence Movement. Kesari was used as a mouthpiece for the Indian National Freedom Movement and has continued to be published by the Kesari Maratha Trust and the descendants of Tilak.

Q7: What was the name of the British officer who was shot by Udham Singh?

Jagranjosh

a) Colonel Reginald Edward Harry Dyer

b) John Saunders

c) Sir Michael Frances O’Dwyer

d) None of these

Answer: Sir Michael Frances O’Dwyer

Explanation: Sardar Udham Singh was an Indian revolutionary who assassinated Sir Michael Frances O’Dwyer, former lieutenant governor of Punjab, India, on March 13, 1940. The assassination was carried out during the Jallianwala Bagh massacre in Amritsar in 1919, by the which O’Dwyer was responsible for.

Q8: Which of the following newspapers was founded in 1919 by Motilal Nehru?

Jagranjosh

a) Young India

b) The Independent

c) Voice of India

d) The leader

Answer: The Independent

Explanation: The Independent was an Allahabad-based newspaper that was founded by Motilal Nehru in 1919. The newspaper was subsequently closed under British repression two years later. The newspaper was started with the objective of countering the moderate political line adopted by Allahabad’s then leading daily ‘The Leader’.

Q9: Who was Annie Besant associated with?

Jagranjosh

a) Khalafat Movement

b) Non-Cooperation Movement

c) Civil Disobedience Movement

d) Autonomy movement

Answer: Autonomy movement

Explanation: The Indian Home Rule Movement was a movement in British India similar to the Irish Home Rule movement and other Home Rule movements. It lasted for about two years, between 1916 and 1918, and is believed to have set the stage for the Indian Independence Movement under the leadership of Annie Besant and Bal Gangadhar Tilak.

Q10: Who among the following was called by the British as the “father of Indian unrest”?

Jagranjosh

a) Lala Lajpat Rai

b) Gopal Krishna Gokhale

c) Lokmanya Tilak

d) Madan Mohan Malviya

Answer: Lokmanya Tilak

Explanation: Lokmanya Tilak was called the father of Indian unrest because he demonstrated how words play a role in challenging institutions and inspiring the masses. Tilak contributed mainly through his newspaper ‘Kesari’, which motivated people to participate in the freedom struggle.

Q11. Which of the following statements is true about Jawaharlal Nehru?

R. He insisted on the secular and liberalist approach

B. He imparted modern values ​​and thoughts.

C. It encouraged the industrialization of India.

D. All of the above is correct.

Answer. d

Explanation: Jawaharlal Nehru stressed the essential unity of India. He imparted modern ideals and concepts to them. He was determined to adopt a liberal and secular point of view. He supported democratic socialism and at the same time boosted Indian industry by implementing the first five-year plans in 1951.

Q12. In which year Azad Hind radio service was started?

A.1942

Born in 1945

C.1939

D.1940

Answer. TO

Explanation: To persuade Indians to support the Axis powers, Netaji Subhas Chandra Bose and Adolf Hitler founded Radio Azad Hind in Nazi Germany in 1942. Bose escaped from British rule and traveled through Italy, Afghanistan and Russia before reach Germany. A year later, in March 1942, Indians heard Bose on Radio Berlin.

India’s 75 Years of Independence: Journey after August 15, 1947, Historical Events, Achievements and Milestones

The above mentioned GK questions and answers will help to learn more about the freedom fighters of India’s independence struggle. Apart from the quiz, you can also learn some interesting facts in the explanations about freedom fighters.

Categories: Optical Illusion
Source: sef.edu.vn

Leave a Comment