GK Question and Answers on the Union Budget 2023

Union Budget 2023: Union Finance Minister Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2023 in Parliament on February 1, 2023. Find out how much you know about the latest budget and its schemes. Take this quiz and learn about India’s new budget for the year 2023 and the decisions made for the well-being of its citizens.

This is Nirmala Sitharaman’s sixth budget presentation and the last full union budget to be presented by the Modi government.

The Lok Sabha elections will be held in early 2024 and the interim budget will be presented next year.

P1. Who presented the Union Budget 2023?

a.APJ Abdul Kalam

b.Nirmala Sitharaman

c.Manmohan Singh

d.Narendra Modi

Answer: b. Nirmala Sitharaman

Explanation: Finance Minister Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2023, the fifth budget, on February 1.

P2. How many priorities does the 2023-24 Budget adopt?

a.7

b.6

c.2

d.1

Answer: a.7

Explanation: The 2023-24 Budget adopts the following seven priorities. They complement each other and act as the ‘Saptarishi’ who guides us through the Amrit Kaal. The priorities are Inclusive Development, Reaching the Last Mile, Infrastructure and Investment, Unleashing Potential, Green Growth, Youth Power and Financial Sector.

P3. Railways plans to renew more than 1,000 carriages of first-class trains

1,000 coaches

b.5,000 coaches

c.10,000 coaches

d.100 coaches

Answer to. 1,000 coaches

Explanation: Railways are planning to renew more than 1,000 coaches of premium trains under the Union Budget 2023.

Q4. How many teachers and support staff will be recruited in the next 3 years for 740 Eklavya model residential schools?

a.Up to 38,000

b.Up to 50,000

c.Up to 10,000

d.Up to 40,000

Answer to. Up to 38,000

Explanation: As many as 38,000 teachers and support staff will be recruited for 740 Eklavya model residential schools serving 3.5 lakh tribal students in the next three years.

Q5. By what year does the government intend to produce 5 million tons of green hydrogen?

a.2050

b.2025

c.2030

d.2040

Answer: c. 2030

Explanation: By 2030, the government aims to produce 5 million tons of green hydrogen. National Green Hydrogen recently launched with an outlay of Rs 19.7 billion.

READ|Union Budget 2023: 6 surprising questions about the Indian Budget that you never knew Budget 2023: What is the new expanded scope of Digilocker?

Q6. What will be the world center of millet?

a.the Indian Millet Research Institute in Gujarat

b.the Indian Millet Research Institute in Assam

c.Indian Millet Research Institute in Delhi

d.the Indian Millet Research Institute in Hyderabad

Answer: The Indian Millet Research Institute in Hyderabad

Explanation: Now, to make India a global hub for ‘Shree Anna’, the Indian Millet Research Institute, Hyderabad will be supported as a Center of Excellence to share best practices, research and technologies internationally.

Budget 2023: What is Mahila Samman Bachat Patra? See details

Q7. What is the New Scheme that focuses on fishermen and fish sellers?

a.Green growth

b.PM Garib Kalyan Ann Yojana

c.Prime Minister Matsya Sampada Yojana’s new sub-plan

d.Mahila Samman Bachat Patra

Answer. to. Prime Minister’s New Matsya Sampada Yojana Subscheme

Explained: Fisheries: A new sub-scheme of Prime Minister Matsya Sampada Yojana with a targeted investment of Rs 6,000 crore to further enable the activities of fishermen, fish sellers and micro and small enterprises, improve value chain efficiency and expand the market.

Q8. What is the new MSME scheme announced in the Union Budget 2023?

a.New sub-scheme of Prime Minister Matsya Sampada Yojana

b.Reform of the credit guarantee system for MSMEs

c.PM Garib Kalyan Ann Yojana

d. Mahila Samman Bachat Patra

Answer: b. Renewed credit guarantee system for MSMEs

Explanation: The revamped credit guarantee scheme for MSMEs will come into effect from April 1, 2023 by infusing Rs 9,000 crore into the corpus. This scheme would allow additional collateral-free secured credit of Rs 2 lakh crore and would also reduce the cost of credit by about 1 per cent.

Q9. Which scheme announced in the Union Budget 2023 includes qualified people practicing various traditional and skilled professions?

PM VIKAS (Pradhan Mantri Vishwakarma Kaushal Samman)

b.Reform of the credit guarantee system for MSMEs

c.PM Garib Kalyan Ann Yojana

d. Mahila Samman Bachat Patra

Answer: a.PM VIKAS (Pradhan Mantri Vishwakarma Kaushal Samman)

Explanation: Prime Minister VIKAS (Pradhan Mantri Vishwakarma Kaushal Samman), which was announced in Budget 2023, will include qualified persons engaged in various traditional and skilled professions.

Q10. What was the first budget that was digital?

a.2023-24

b.2021-22

c.2002-03

d.2012-13

Answer: b. 2021-22

Explanation: Union Minister for Finance and Corporate Affairs Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2021-22 in Parliament on February 1, 2021, which is the first budget of this new decade and also digital in context of the unprecedented COVID crisis. 19

READ|What is the difference between provisional budget and vote on account?

Categories: Optical Illusion
Source: sef.edu.vn

Leave a Comment