Hiroshima Day Quiz: GK Questions and Answers on Nagasaki and Hiroshima

Hiroshima Day is a day of remembrance for the victims of the atomic bombings of Hiroshima and Nagasaki in 1945. This day is celebrated on August 6 each year.

The bombings were a terrible tragedy that killed hundreds of thousands of people and caused widespread destruction. Hiroshima Day is a time to reflect on the horrors of war and work for a world of peace and understanding.

This quiz will test your knowledge about the atomic bombings of Hiroshima and Nagasaki. It includes questions about the history of the bombing, the effects of the bombing, and the legacy of the bombing.

The quiz is a great way to learn more about this important event and honor the victims of the attacks.

1. Which of the following is not a symptom of radiation sickness?

a) nausea

b) Vomiting

c) Diarrhea

d) Wounds that heal slowly

Answer: d

Explanation: Radiation sickness can damage cells and tissues, so many symptoms such as hair loss, vomiting, and nausea can occur. But slow-healing wounds often occur when there is a zinc deficiency.

2. Who was the president of the United States when Hiroshima and Nagasaki were bombed?

a) Franklin D. Roosevelt

b) Harry S. Truman

c) Dwight D. Eisenhower

d) John F. Kennedy

Answer:b

Explanation: Harry S. Truman was the 33rd President of the United States and was in office when these bombs were dropped.

3. Who played a central role in the development of the atomic bomb?

a) J. Robert Oppenheimer

b) Leslie R. Groves

c) Leo Szilard

d) Enrico Fermi

Answer: a

Explanation: Oppenheimer was the director of the Los Alamos Laboratory, responsible for designing and building the first atomic bombs.

4. When were Hiroshima and Nagasaki bombed?

a) August 6, 1945

b) August 9, 1945

c) Both A and B

re. None of the above

Answer:c

Explanation: According to the Atomic Heritage Foundation, Hiroshima was bombed on August 6, 1945, followed by the bombing of Nagasaki on August 9, 1945.

5. What was the name of the top-secret project to develop the atomic bomb during World War II?

a) The Manhattan Project

b) The district of Manhattan

c) The development of substitute materials

d) Tube alloys

Answer: a

Explanation: According to the British “In August 1942, the US military was given the responsibility of organizing the efforts of British and American physicists to find a way to harness nuclear power for military purposes, an effort that became known as the Manhattan Project.”

6. What was the main component of the atomic bomb dropped on Hiroshima?

a) Plutonium-239

b) helium

c) Hydrogen

d) Uranium-235

Answer: d

Explanation: The atomic bomb dropped on Hiroshima was a gun-type fission weapon using highly enriched uranium-235. When the two subcritical masses of uranium-235 came together, they underwent a nuclear chain reaction, releasing an enormous amount of energy.

7. Which of the following is the time of the first atomic bomb explosion in Hiroshima in the local time zone?

a) 8:15 a.m.

b) 09:15

c) 10:15 a.m.

d) 11:15 a.m.

Answer: a

Explanation: The Atomic Heritage Foundation mentions the time of the bombing at 8:15 am

8. What was the purpose of the atomic bomb that was dropped on Hiroshima?

a) Hiroshima Castle

b) A munitions factory

c) A military barracks

d) A rail yard

Answer:c

Explanation: The atomic bomb that was dropped on Hiroshima was aimed at the city’s military headquarters, which was located in the center of the city.

9. What is the name of the annual event held in Hiroshima to commemorate the victims of the atomic bombing?

a) Hiroshima Day

b) Hiroshima Peace Memorial Day

c) Hiroshima Atomic Bomb Memorial Day

d) Hiroshima Remembrance Day

Answer:b

Explanation: The annual event held in Hiroshima to commemorate the victims of the atomic bombing is called the Hiroshima Peace Memorial Day. The event will take place on August 6.

10. What is the name of the atomic bomb that was dropped on Hiroshima?

a little boy

b) fat man

c) Enola Gay

d) rock scar

Answer: a

Explanation: The atomic bomb that was dropped on Hiroshima was called “Little Boy”.

Categories: Optical Illusion
Source: sef.edu.vn

Leave a Comment