50+ GK Questions and Answers for Class 5

GK Questions and Answers for Class 5: General Knowledge covers all GK questions related to science, India, current affairs, world, computer science, awards, literature, social studies, etc. This quiz will help to improve the intellect of young students and also refine their skills. Learning and absorbing knowledge from various sources not only makes children intelligent but also improves their academic performance. Reading and solving this quiz will help students stand out from the crowd. Nowadays, the world is becoming highly competitive, so learning beyond academics also plays an important role and this becomes a need of the day.

Explore below some interesting general knowledge questions for class 5 students that will improve your general awareness and also your academic performance. This will also help them prepare for various school level entrance tests and general question papers.

Solve| 50+ GK Questions and Answers for Class 10

GK Questions and Answers for Class 5

1. Name the folk dance of Andhra Pradesh?

Answer. Kuchipudi, Vilasini Natyam, Andhra Natyam etc.

2. When is International Mother Language Day celebrated?

Answer. February 21st

3. Name the father of the Indian Constitution?

Answer. Dr BR Ambedkar

4. Who wrote the book ‘Wings of Fire’?

Answer. APJ Abdul Kalam and Arun Tiwari.

5. Who was the first Prime Minister of India?

Answer. Jawaharlal Nehru

6. Who was the first woman Prime Minister of India?

Answer. Indira Gandhi

7. Name the national bird of the United States of America?

Answer. Bald eagle

8. Name the deepest ocean in the world?

Answer. Pacific Ocean

9. Name the smallest bone in the human body?

Answer. Stapes

10. Name the gas with which the balloons are filled?

Answer. Helium

11. Which two rivers merge at Devprayag to form the Ganges River?

Answer. Alakananda and Bhagirathi Rivers

12. Name the deepest ocean trench on Earth?

Answer. Mariana Trinchera

13. Aizawl is the capital of which state of India?

Answer. Mizoran

14. Name the country that does not have a capital?

Answer. Nauru

15. Name the summer capital of Jammu and Kashmir?

Answer. srinagar

16. Who is the chief executive of the Union Territories?

Answer. President

17. How many states and Union Territories are there in India?

Answer. 28 states and 8 union territories

18. What day is Environment Day celebrated?

Answer. 5th June

19. Bucharest is the capital of which country?

Answer. Romania

20. Name the seven colors of the rainbow?

Answer. Red orange yellow green blue indigo violet.

21. Name a place where corpses are kept?

Answer. Mortuary

22. When is National Endangered Species Day celebrated?

Answer. Each year on the third Friday in May, National Endangered Species Day is celebrated to raise awareness about the importance of wildlife conservation and restoration efforts for all endangered species.

23. What is the theme of World No Tobacco Day 2022?

Answer. The theme of World No Tobacco Day 2022 is “Protect the environment”.

24. When is World Turtle Day celebrated?

Answer. may 23

25. Where is Gir National Forest located?

Answer. gujarat

26. In which city in India is the Victoria Memorial located?

Answer. Calcutta

27. When is Hindi Diwas celebrated in India?

Answer. Hindi Diwas is celebrated every year on September 14 to highlight the importance of the Hindi language.

28. What are jellyfish?

Answer. Jellyfish are small aquatic creatures without brains, blood or hearts.

29. What means of transportation is considered the fastest?

Answer. Air Transport

30. Which planet is closest to the Sun?

Answer. Mercury

Solve| 50+ GK Questions and Answers for Class 9

GK Test for Class 5 – Fill in the Blanks

1. The deepest part of the ocean is called……….

Answer. Challenger Deep

2. 1024 Kilobytes is equal to………

Answer. 1 megabyte (MB)

3. January 30 is celebrated as……………….

Answer. Martyrs’ Day

4. The highest dam in India is…

Answer. Tehri Dam

5. ……….. is the capital of Andhra Pradesh.

Answer. Amaravati

6. Canberra is the capital of………..

Answer. Australia

7. Horse breeding is known as………

Answer. Foal

8. ……… is the largest plateau in the world.

Answer. Tibetan plateau

9. Delhi is situated on the bank of the river ………….

Answer. Yamuna

Solve| 50+ GK Questions and Answers for Class 8

10. World Heritage Day is celebrated on ………….

Answer. April 18th

11. ………… the city is called Pearl City.

Answer. Hyderabad

12. Cow breeding is known as …….

Answer. Calf

13. ……….cells constitute 80% (approximately) of the volume of our brain.

Answer. Glial cells

14. The adult human skeleton is made up of ……….. bones.

Answer. 206

15. ………… is a natural skin pigment.

Answer. Melanin

16. PV Sindhu is associated with………

Answer. Badminton

17. …………is the largest ocean in the world

Answer. Peaceful

18. The hexagon has… sides

Answer. 6

  1. The perimeter is the ____ of all the sides.

Answer.Sum

  1. All sides of a square are ____ long.

Answer. equal

  1. Area of ​​the rectangle=_____ x width.

Answer. Length

  1. 4 x side gives the ____ of a square.

Answer. Perimeter

  1. Virat Kohli is ___ famous cricketer.

Answer. to

  1. A lion is ___ animal.

Answer. a

  1. Kapil is ___ hardworking employee.

Answer. to

  1. Is that ___ old book?

Answer. a

Solve| 50+ GK Questions and Answers for Class 7

GK Test for Class 5: True and False

1. At 100 degrees Celsius water boils.

Answer. TRUE

2. AM means Ante Meridian and PM means Post Meridiem.

Answer. False (AM stands for Ante Meridiem)

3. Mount Vesuvius is located in Italy.

Answer. TRUE

4. Ablutophobia is the fear of bathing.

Answer. TRUE

5. Is Mangifera Index the scientific name of Mango?

Answer. False (The scientific name of Mango is Mangifera Indica).

6. Plant water is transported by phloem.

Answer. False (Xylem)

7. Onion is a modified form of roots.

Answer. False (stem)

8. The Wright brothers invented the airplane.

Answer. TRUE

9. December 4th is World No Tobacco Day.

Answer. False (May 31)

10. In January 1915, Mahatma Gandhi returned to India from South Africa.

Answer. TRUE

11. PV Sindhu is associated with the sport of badminton.

Answer. TRUE

12. William Shakespeare wrote Romeo and Juliet.

Answer. TRUE

13. Node is the part of the stem where the leaf is attached.

Answer. TRUE

14. The scientific study of an earthquake is known as Seismology.

Answer. TRUE

15. Citric acid is present in lemon.

Answer. TRUE

16. India participates in the Commonwealth Games

Answer. TRUE

17. Tea is the famous crop of Assam.

Answer. TRUE

18. The Ganges River falls into the Bay of Bengal.

Answer. TRUE

Solve| 60+ GK Questions and Answers for Class 6

GK Quiz Games

Identify the stranger who is not related to those in the group.

1. Tomato, Cabbage, Brinjal, Ice Cream.

Answer. Frozen

2. Medicine, ointment, syrup, laptop

Answer. Laptop

3. Table, Chair, Sofa, Pink

Answer. Pink

4. Lily, Sunflower, Lotus, Cauliflower

Answer. Cauliflower

5. Geography, Science, Mathematics, Television

Answer. Television

6. Earrings, Necklace, Door, Bracelet

Answer. Door

7. Itanagar, Patna, Bengaluru, Kerala

Answer. Kerala

8.Chandigarh, Delhi, Ladakh, Tripura

Answer. Tripura

9. Ronit, Kamal, Ramesh, Sara

Answer. sarah

10. Breakfast, Dinner, Photography, Lunch

Answer. Photography

11. Books, knife, poison, gun

Answer. Books

12. Surgeon, doctor, teacher, nurse

Answer, teacher

13. School, cinema, tickets, theater.

Answer. School

  1. WhatsApp, Facebook, Twitter, PlayStore

Answer. Play store

  1. Narendra Modi, Atal Bihari Vajpayee, Dr. Rajendra Prasad, Manmohan Sing

Answer. Rajendra Prasad

  1. CCC, JAVA, C+++, BAMS

Answer. BAM

  1. Sprouting, Regeneration, Fragmentation, Binary Fission

Answer. Binary fission

  1. Stigma, Style, Pollen, Ovary

Answer. pollens

  1. Conservation, Prevention, Pollution, Control

Answer. Pollution

  1. Hibiscus, Papaya, Mango, Banana

Answer. Hibiscus

READ| General Knowledge for Kids – Check out 100+ Easy GK Questions and Answers

Categories: Optical Illusion
Source: sef.edu.vn

Leave a Comment